Istoria GamesZone

GamesZone.ro a fost lansat în 1999 cu scopul de a crea un site ce se ocupă cu jocurile on-line, dar dedicat utilizatorilor autohtoni. La momentul respectiv site-ul avea o funcţionalitate minimală: o primă pagină cu câteva ştiri din domeniu, o secţiune în care se puteau descărca diverse fişiere (jocuri demonstrative, fişiere pentru up-date, etc.) o secţiune în care puteai să votezi jocul preferat precum şi un mic forum de discuţii.

Din anul 2000 evoluţia site-ului se confundă cu evoluţia jocului Counter-Strike în România, unul dintre cele mai populare FPS-uri (First Person Shooter - în traducere liberă: joc cu împuşcături) lansate până în acel moment. În acea perioadă au început să apără primele servere de jocuri on-line publice de Counter-Strike. Ce a însemnat acest lucru ? Practic, dacă voiai să te joci un joc cu parteneri reali şi nu cu calculatorul (diferenţa fiind foarte mare, indiferent cât de mult ar fi de dezvoltată inteligenţa artificială) nu mai erai restricţionat din acel moment la a te jucau câţiva prieteni într-o reţea locală (LAN - local area network). Începând de atunci puteai să împarţi experienţa din mediul virtual cu jucători din orice colţ al lumii.

În foarte puţin timp au început să apără tot mai mulţi jucători, tot mai multe echipe (numite în acest nou mediu clanuri) şi tot mai multe servere pe care te puteai juca. Concomitent apar şi foarte multe concursuri, cupe şi ladder-e (clasamente) on-line, precum ClanBase (pe care se făceau şi încă se mai țin cupe ale naţiunilor) sau ESL, dedicat ţărilor din Europa, care sunt active şi în ziua de astăzi. Încep să se investească tot mai mulţi bani în acest nou hobby de către producătorii de echipamente, care lansează linii de produse special pentru gameri (pasionaţii de jocuri pe calculator). În ziua de astăzi unii jucători reuşesc chiar să se susțină în totalitate din activitatea de gamer, prin premiile câștigate la diverse concursuri şi sponsorizările primite de la producătorii de echipamente.

Apariţia a tot mai multe servere a dus la nevoia de a se crea o listă cu serverele de jocuri din România. Această nevoie provine din faptul că este sesizată o diferenţă foarte mare în fluenţa jocului atunci când joci pe un server care este în ceea ce privește conexiunea Internet cât şi din punct de vedere geografic mai aproape de locaţia în care joci. În plus, atunci când te joci se întâmplă să mai schimbi o vorba cu persoanele de pe acelaşi server - acest lucru este mult mai interesant dacă cei cu care vorbeşti vorbesc aceeaşi limbă şi dacă te şi poţi întâlni cu ei în lumea reală. GamesZone.ro a fost o astfel de primă lista, oferind informaţii în timp real despre toate serverele de jocuri din România. Astfel, cei interesaţi puteau vedea ce servere sunt funcţionale în acel moment, care sunt cele mai populare. Puteau, de asemenea, să verifice dacă pe vreunul din serverele pe care se joacă mai des se joacă în acel moment hartă lor preferata, precum şi multe alte detalii.

Ca business, GamesZone s-a lansat publicului la sfârșitul anului 2004 şi a fost la acea data primul ofertant de servere de jocuri din Romania. Până în acel moment serverele erau găzduite de împătimiți, care de multe ori foloseau resursele proprii sau cele oferite de locul in care lucrau pentru a ţine serverul pornit. Acest lucru ridica anumite probleme, deoarece pe lângă resurse (o conexiune foarte bună la Internet şi un calculator foarte performant ce trebuia deschis în permanenţă) erau necesare uneori şi niște cunoștințe tehnice destul de avansate. Aceasta era şi este şi astăzi valoarea adăugată adusă de GamesZone: conexiune la Internet ultra rapidă prin fibră optică (oferita de AllNet Telecom), calculatoare specializate (servere) de ultimă generație şi, probabil, unul din cele mai bune centre de suport tehnic pentru a rezolva diversele probleme ce le pot întâmpina clienții. În plus, deschizând serverul la GamesZone, deținătorului i se garanta şi promovarea şi popularea serverului cu jucători prin apariția serverului în locuri speciale de pe site, unde zeci de mii de jucători îl puteau vedea.

Afacerea a crescut de la câteva servere în anul 2004, la câteva zeci în 2006 ajungând la peste două sute de servere în prezent. Această evoluţie a fost susținută şi de creşterea împreună cu principala comunitate de Counter-Strike din România – LaLeagane, ce avea toate servere găzduite la GamesZone. De-a lungul timpului, nu numai că ținut pasul cu tendințele în materie, dar a fost în cele mai multe situații cel care a revoluționat domeniul. Printre aceste realizări se număra: crearea primelor servere cu latenta foarte mica pe sistemul de operare Linux, prima implementare a celui mai avansat panou de control la acest moment, primul sistem de blocare a atacurilor de rețea provenite din afara României, prima companie cu suport tehnic în orice zi a săptămânii si multe altele.

Pe viitor GamesZone.ro își propune dublarea cifrei de afaceri prin extinderea în cadrul Uniunii Europene prin lansarea site-ului GamesZone.eu şi a serviciilor de găzduire în mai multe noduri importante de Internet din Europa, crearea automată a serverelor noi pentru modalităţile de plată în cadrul cărora plata se validează instant (cum ar fi plățile prin card sau SMS) precum şi asigurarea unei disponibilități a serviciilor de peste 99.9% prin implementarea unor sisteme de protecție mult mai avansate împotriva întreruperilor de curent sau atacurilor de pe Internet, încercând astfel să mulțumim si sa atragem cat mai mulți clienți.